Orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde

De term “Orthomoleculair” werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling (Nobelprijs winnaar). Orthos komt uit het Grieks betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleluclair staat voor: de moleculen betreffende.

In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er dus naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken. Vitaminen en mineralen zijn alom bekend. Wij zijn er van overtuigd dat onze huidige voeding niet al die nutriënten bevat die we nodig hebben om in de huidige tijd goed te kunnen functioneren. 

Toch klinkt orthomoleculair misschien wat zwaarwichtig. In de praktijk zie je snel dat het niet alleen gaat om vitamine en mineralenpillen slikken. In feite begint orthomoleculaire geneeskunde bij de dagelijkse voeding en bewegen.

Orthomoleculair betekent dat mensen de juiste verhoudingen tot zich nemen, teneinde de biochemische processen in het lichaam optimaal te laten verlopen, of te herstellen.

Behandeling
De behandeling kan bestaan uit het weglaten van voedingsstoffen die negatieve invloeden hebben op de patiënt. Voeding bestaat namelijk uit een zeer complexe samenstelling van verschillende stoffen, grofweg te verdelen in macronutriënten zoals koolhydraten, vetten en eiwitten en vezels en micronutriënten zoals vitaminen, mineralen, spoorelementen e.d.

Rechten, plichten en privacy
U heeft contact met mij opgenomen en kort uw klacht voorgelegd. Indien van toepassing krijgt u een intake-formulier toegestuurd. Dit vult u in en neemt u mee tijdens de afspraken. Het blijft in uw bezit om uw privacy te waarborgen. Alle gegevens van dit gesprek (en alles wat tijdens de behandeling ter sprake komt) is vertrouwelijke informatie. De therapeut mag niet zonder uw toestemming de informatie doorgeven aan anderen! Aantekeningen worden NIET online opgeslagen, om te voorkomen dat uw gegevens ‘op straat komen te liggen’. Uw dossier wordt 20 jaar veilig bewaard!

De therapeut dient met u te overleggen wat zijn/haar bevindingen zijn (na de intake en het lichamelijk onderzoek) en stelt een behandeling voor. U bepaald of u het eens bent met de behandeling, u bepaald tevens of u door wilt gaan met de ingezette behandeling. U bent aan de behandelaar geen rekenschap schuldig als u de behandeling wilt afbreken! Daarom zullen wij na de eerste behandeling er niet op staan dat u een vervolgbehandeling plant. Ik geef altijd het advies om minimaal drie dagen te wachten om te bezien of de behandeling positieve effecten heeft op de klacht. Is er totaal geen vooruitgang, dan is het ook niet zinvol om de behandeling voort te zetten!
Uw rechten en plichten staan beschreven in de WGBO (wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst).

Klachten veroorzaakt door spieren….mijn specialiteit
Orthomoleculaire geneeskunde is gericht op voedingsstofjes (mineralen, vetten, eiwitten, vitamines etc.) die bijdragen om een klacht te laten verdwijnen. Veel klachten bij bewegen (of in rust) ontstaan door een teveel of te weinig van deze stoffen (bijvoorbeeld door slechte voeding of veel stress). Te weinig bewegen is ook een punt in deze tijd, zeker als u een ‘zittend beroep’ heeft. Weinig bewegen betekent dat delen van het lichaam weinig doorbloeding krijgen waardoor afvalstoffen niet of nauwelijks het lichaam kunnen verlaten.

Zo kan het gebeuren dat u last krijgt van een schouder, een bursitis krijgt, last krijgt van uw onderrug of veel last heeft van hoofdpijn…

Vergoedingen verzekering
Indien u afhankelijk bent van een vergoeding door uw zorgverzekering, kijk dan voordat u een afspraak maakt in uw zorgpolis. Onder het kopje ‘alternatieve geneeswijzen’ staat of uw verzekering orthomoleculaire geneeswijzen vergoed en hoeveel per dag. Indien u hierover twijfelt kunt altijd zonder enige verplichting contact met ons opnemen. Of u klikt op de volgende link: www.zorgwijzer.nl.
Voor mijn tarieven >>klik hier>>

Kwaliteit
De vraag is vaak: “hoe goed is de therapeut die mij zal gaan behandelen”, alvorens u een afspraak bij ons gaat maken. Veelal, zeker bij onze praktijk, moeten wij het van mond-op-mond reclame hebben. Een kennis of een familielid die zegt: “bij hem of haar moet je zijn als je een klacht hebt”..

Of een behandeling helpt hangt van veel factoren af, wij zullen altijd proberen dat te doen wat bijdraagt om van een klacht af te komen. Soms is dat snel, soms duurt het wat langer. Indien we twijfelen of het gaat helpen, zeggen we dat. Indien u beter af bent met een andere aanpak, zeggen we dat ook en helpen we u door u naar een goede hulpverlener in ons netwerk door te verwijzen. Dit kan een complementaire therapeut zijn of naar de reguliere geneeskunde.
Om te voldoen aan kwaliteitseisen van de zorgverzekeraars moet ik jaarlijks voldoende bijscholingen volgen. Deze worden bijgehouden door de beroepsvereniging (MBOG). Voldoe ik hier niet aan, dan wordt de licentie niet afgegeven/verlengt. Tevens vinden er ‘visitaties’ plaats door een onafhankelijk bureau. Deze onderwerpen de praktijk aan een onderzoek en geeft de bevindingen door aan de beroepsvereniging.
Ons streven is u van uw klacht af te helpen, of u tevreden bent bepaalt u, of u ons zal aanbevelen is hier van afhankelijk….en daar doen we alles aan

 

therapeutische massage bij nekpijn