Een likdoorn of een wrat? 


Help, ik heb een pijnlijke plek onder mijn voet, wat zou dat zijn? Moet ik nu eerst naar de huisarts? 


 
Nee, u hoeft niet naar de huisarts!


De pedicure is gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van deze pijnlijke plekken onder de voet. Zij kan d.m.v. een  onderzoek herkennen of het hier gaat om een likdoorn of een wrat.


Op de linker foto ziet u een likdoorn, in de volksmond ook wel eksteroog genoemd.

Zo’n plekje is erg pijnlijk als u er op gaat staan. Een likdoorn is eelt dat kegelvormig naar binnen groeit. Doordat het met een puntje naar binnen groeit komt het als je er op gaat staan of er op drukt in de lederhuid waar zich o.a. zenuwtjes bevinden. Hier drukt het puntje tegenaan en er komt een pijnreactie.  De pedicure kan de likdoorn pijnloos met een mesje en/of freesje verwijderen.  Doordat de likdoorn uit dood weefsel bestaat voelt u er niets van. Het is aan te raden zo’n plekje snel te behandelen voordat het nog dieper gaat zitten. De likdoorn gaat zich dan verbinden met een zenuwtje en/of bloedvat, men spreekt dan van een neuro-vasculaire likdoorn. Deze kan de pedicure niet meer verwijderen omdat dit te pijnlijk is i.v.m. de verbinding met een zenuw. Het verwijderen hiervan gebeurd onder verdoving bij de huisarts of chirurg.


Op de rechter foto (boven) ziet u een voetwrat, deze kan ook erg pijnlijk zijn als u er op staat. Echter is dit geheel iets anders als een likdoorn. Het herkennen van een wrat kan  moeilijk zijn, omdat deze soms erg lijkt op een likdoorn. Een wrat doet minder pijn als je er van de bovenkant op drukt en meer pijn als je hem vanaf de zijkanten tegen elkaar drukt. Dit komt omdat de huidlagen bij een wrat plooivormig zijn geworden, zodat de lederhuid meer aan de oppervlakte komt. Bij druk vanaf de zijkant knel je als het ware de

zenuwtjes tegen elkaar en dit is pijnlijk.


Een wrat wordt veroorzaakt door een virus infectie, deze kan erg besmettelijk zijn. Het open krabben kan verdere besmetting veroorzaken. Een wrat kan men behandelen met allerlei huis- en tuinmiddelen van de drogist, maar deze zijn vaak niet krachtig genoeg.  Het aanstippen bij de huisarts is beter, maar doordat de huisarts het eelt wat zich vaak op een voetwrat bevindt niet eerst verwijdert dringt de werkstof maar moeizaam door.  Men stipt de wrat met een wattenstaafje aan en dit kan de huid rondom de wrat beschadigen waardoor er een bloedblaar kan ontstaan, deze is erg pijnlijk. Bij Atalanta behandelen we de wrat met de cryo-pen. In deze pen bevindt zich een ampul met stikstof  die met hoge kracht via een kleine opening op de wrat kan worden gespoten. Hierdoor gaat er niets van de vrieskracht verloren. Wij spuiten deze stikstof meermaals per sessie op de wrat tot wij geheel door de wrat de gezonde huid bereiken. Dit bereiken we op het moment dat u aangeeft dat het gevoelig wordt. Voor we de wrat gaan behandelen verwijderen wij natuurlijk eerst het eelt. Door deze precieze behandeling wordt er geen gezond weefsel beschadigt. U krijgt geen bloedblaar en merkt niets na de behandeling. Deze behandeling herhalen wij 3 maal binnen 2 weken voor een optimaal resultaat. Naast voetwratten verwijderen wij ook  andere wratjes zoals steelwratjes op andere delen van het lichaam.


U kunt bij ons altijd een gratis consult krijgen om een diagnose te stellen en een behandeling te bespreken.Cryopen


U kunt een filmpje bekijken op onze website: www.atalanta-wellness.nl/wratten.html